Ezt a receptet egy barátom unszolására készítettem el, az eredeti lelőhelye itt, köszönet érte Tomának. Először nem nagyon hittem, hogy jó lesz a végeredmény, de a képek magukért beszélnek. Amilyen jól néz ki olyan finom is, nincs meg az a zavaró élesztő íze, ami a házilag készült kenyerek némelyikét jellemzi.
Íme a recept, ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
-3 csésze (2.5dl/csésze) BFF 55 liszt.
-Két teáskanálnyi só
- 1/4 teáskanálnyi instant, vagy 1/8 kocka friss élesztő
-1/2 teáskanál cukor
- Két csésze víz
Elkészítése:
A száraz összetevőket egy keverő tálba öntöttem, majd a langyos víz hozzáadásával összekevertem az egészet. A keverés fakanállal történt (nem kell gyúrni, dagasztani ), és egy sűrű nokedlitészta állagú anyag készült belőle.
Az elkészült kenyértésztát lefedve meleg helyen 12 órán keresztül kelesztettem.
Amikor a kelési idő letelt, a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára borítottam ( még ekkor is lágy volt, de már formázhatóbb ), és a széleitől befelé behajtogattam, majd további 1 órára visszatettem pihenni az edénybe, amelyikben kelt.
Ezalatt az idő alatt kerestem egy 2 liter körüli lefedhető jénai tálat, és a sütőbe betéve előmelegítettem 250 Co fokra ( Elektromos sütő légkeverés, max. fokozat ).
Az előmelegített edényt kevés liszttel meghintettem, majd beletettem a tésztát a forró sütőbe.
A sütés a következő képpen történt:
-40 perc fedővel lefedve 250 Co fokon.
-15 perc fedő nélkül, a vége felé esetleg mérsékeltebb hőfokon (figyelni kell, hogy ne égjen meg, csak ropogós barnára piruljon )
Amikor készen van, az edényből kivéve konyharuhával letakarva hagytam kihülni.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.